•  Aquest cap de setmana, 29 i 30 d’abril, més de 13.000 escoltes i guies de Catalunya, i també de Mallorca i del País Valencià, es reuniran per mostrar que són “la força per moure el món”.

•  Tàrrega es convertirà en Ciutat Escolta i doblarà gairebé la seva població aquest cap de setmana, amb més de 250 activitats, un campament amb 2.500 tendes i més de 1.000 persones voluntàries.

• Diumenge, un gran acte final reunirà a tots els participants en una celebració de clausura que comptarà amb la participació de Carme Forcadell, Presidenta del Parlament, Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers socials i Famílies, i Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega i Vicepresidenta de la Diputació de Lleida.

Tàrrega, 27 d’abril de 2017. Avui s’ha presentat oficialment la JAMBORINADA, la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha fet mai a Catalunya. Marta Miarons i Lluís Nadal, coordinadors de la trobada, acompanyats per l’Alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, han donat a conèixer les activitats i els espais de la ciutat on es duran a terme. Seran més de 13.000 persones, 1.000 de les quals són voluntaris que col·laboraran en l’organització, les què els propers 29 i 30 d’abril es trobaran a la capital de l’Urgell per compartir els valors de l’escoltisme i “prendre consciència dels milers d’infants i joves d’arreu del territori català que, dedicats a transformar el món, participen cada setmana d’aquest moviment educatiu”, segons Nadal.

Tàrrega ja fa dies que es prepara per acollir els més de 13.000 escoltes i guies d’arreu del territori català i també de Mallorca i del País Valencià que la convertiran en Ciutat Escolta, arribant a doblar gairebé la seva població. En la roda de premsa celebrada a Tàrrega, Marta Miarons i Lluís Nadal, coordinadors de la Jamborinada, han donat a conèixer una programació farcida d’activitats adreçades als infants i joves de 6 a 18 anys que hi participaran. Es tracta de més 250 activitats de temàtiques com el medi ambient, la interculturalitat, les desigualtats, el consum o l’ocupació, que tancaran el treball en valors que els agrupaments ja han dut a terme al llarg del curs.

Més de 20 espais repartits per tot Tàrrega acolliran les diferents activitats al llarg del cap de setmana, 220 autocars, 260 grups d’infants i joves duent a terme activitats contemporàniament i una zona d’acampada de quasi 50.000 m2 on es plantaran 2.500 tendes, són algunes de les grans xifres de la trobada.

La Jamborinada organitzarà una fira d’entitats, on s’han convidat a més de mig centenar d’entitats i associacions que oferiran tallers i activitats temàtiques relacionades amb la transformació social.

Escoltisme i guiatge a Catalunya

L’escoltisme i guiatge català té 90 anys d’història. Una història de contribucions importants al país, de compromís nacional, i d’evolució paral·lela a la societat catalana. Actualment el moviment escolta s’estén arreu del nostre territori, i traspassant fronteres -a nivell internacional- l’escoltisme i guiatge aglutina 45 milions de persones en més de 160 països.

Acompanyats per Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega, Marta Miarons i Lluís Nadal han destacat el paper de l’escoltisme en l’educació dels infants i joves i la seva aportació com a motor de canvi i de transformació social. “Els infants i joves som l’esperança d’un futur millor i l’educació és un pilar bàsic per aconseguir-ho. En l’escoltisme i guiatge eduquem perquè els infants i joves esdevinguin persones conscients, responsables, actives i compromeses, i ho fem des del voluntariat, l’autenticitat, la convicció, la passió i el compromís. Per nosaltres aquest model de persona, l’escolta i guia, és la força per moure el món, i per aquest motiu és el lema de la Jamborinada”, ha explicat Miarons.

Segons Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega, “la Jamborinada és una oportunitat que només es presenta una vegada a la vida, per això hem volgut donar tot el nostre suport i buscar les complicitats per superar qualsevol dificultat”. “Fer la trobada a Tàrrega significa posar de relleu les Terres de Lleida, situar Tàrrega al món, i representa l’oportunitat de sentir la veu dels infants i joves”, ha prosseguit Perelló.

Els infants i joves protagonistes de la transformació social

L’escoltisme i guiatge considera els infants i joves els protagonistes del canvi i per això la trobada és sobretot un moment perquè facin sentir la seva veu a través de la lectura del manifest participatiu elaborat per ells i elles mateixes.

“La imatge de tots aquests infants a la lectura d’un manifest participatiu sobre transformar el món elaborat per ells i elles mateixes, serà una de les imatges més importants que la Jamborinada deixarà per la posteritat”, ha destacat Nadal.

L’acte central comprendrà també una representació teatral, que tancarà l’eix d’animació de la Jamborinada que els agrupaments ja han anat treballant al llarg del curs, així com breus parlaments institucionals i l’actuació en directe del grup Mandràgora Reggae amb la cançó oficial de la Jamborinada. Comptarà amb la participació de Carme Forcadell, Presidenta del Parlament i presidenta d’honor de l’Associació Nacional de Parlamentaris Escoltes de Catalunya (ANPEC), Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers socials i Famílies, i Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega i Vicepresidenta de la Diputació de Lleida.

La Cinta Noró, cap de l’Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell Roger de Llúria (Tàrrega), “Els més petits ho esperen amb molta il·lusió i també amb neguit; no són capaços d’imaginar-se la magnitud de la trobada”. Com a molts agrupaments del país, l’AE Mestre Güell Roger de Llúria ha viscut un curs de Jamborinada, fent les diverses activitats prèvies que s’han proposat, amb un equip de caps i d’infants i joves molt entusiasmats.

“No sóc exescolta perquè escolta ho ets tota la vida”, ha reconegut Maria Alba Salvadó, que durant la trobada serà Minairó, que és el nom que reben les persones voluntàries. Salvadó ha posat de relleu l’”esperit escolta i voluntari” de la ciutat de Tàrrega, que aviat acollirà un esdeveniment que espera que tots els infants i joves “recordin tota la vida”.

Ampli suport d’institucions i entitats

Organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb la participació d’Escoltes Catalans i d’Acció Escolta de Catalunya, la Jamborinada té el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Tàrrega, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona i la Diputació de Tarragona.

La Jamborinada comptarà amb la col·laboració de Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques SEM i Policia Local de Tàrrega en l’organització del dispositiu preventiu de seguretat i emergències.

Amb la participació de més d’un centenar d’entitats i associacions socials i culturals, tant a l’Espai fira com a altres moments de la trobada, el cap de setmana pretén ser també un espai per teixir una xarxa de col·laboració prou extensa i forta que vagi més enllà de la Jamborinada.

Per a més informació:
www.jamborinada.cat
facebook.com/Jamborinada
twitter.com/Jamborinada
instagram.com/Jamborinada

Contacte:
Joel Fortuny: 626 45 48 77
Anna Echeverria: 660 170 180

premsa@jamborinada.cat