Prop d’un centenar d’entitats s’han citat a l’Espai fira de la Jamborinada per fer palès el potencial transformador del voluntariat en àmbits que van des del foment de nous models d’economia social fins al treball de la desigualtat de gènere i la homofòbia, passant pel foment del treball digne o l’emancipació juvenil. Els tallers i les descobertes que infants i joves han realitzat en aquest espai són la llavor d’una xarxa de col·laboració que transcendirà els límits de la Jamborinada, establint així uns vincles que permetin un aprenentatge, intercanvi i suport mutus.

Testimonis

Sílvia Sorolla (voluntària, Where is the Life)

Com expliqueu als infants i joves la vostra tasca?

Com que tenim especial cura a que les persones que demanen asil participin activament en els projectes, des de Grècia es va dur a terme un projecte anomenat “Què vols dir a Europa?”, de tal manera que els infants i els joves experimenten directament què és el que els transmeten les persones que demanen asil des de Grècia. A més, també fem un petit taller que permet descobrir la realitat de les persones que demanen asil, i amb els infants fem una dinàmica consistent en preguntar-los quines coses posarien en una motxilla de campaments i després els preguntem quines 3 coses agafarien de la mateixa motxilla si haguessin de marxar corrent de casa seva, un petit joc que els permet posar-se en la pell de les persones que han de deixar casa seva per fugir de la guerra. Creiem que treballar la realitat de les persones demandants d’asil a causa  de conflictes bèl·lics  amb infants i en el món educatiu és molt important.

En una frase: què és la Jamborinada per a vosaltres?

Per nosaltres la Jamborinada és la gran oportunitat per col·laborar amb un moviment tan present al territori com és el moviment escolta i guia, fer xarxa amb altres entitats de transformació social –—nosaltres també vetllem molt per això— i treballar plegats en l’àmbit educatiu.

Què és el que et fa moure el món?

La consciència de gestos, i veure que som una peça més d’aquesta gran xarxa. Nosaltres també estem provocant això, que el món es mogui!

Ariadna Mendieta (sòcia, Esberla) i Mariona Zamora (sòcia, Esberla i fundadora, Ulleres per esquerrans)

Què són Esberla i Ulleres per esquerrans?

A.M.: Esberla és una cooperativa que des de l’any 2013 treballa en diverses iniciatives vinculades a processos empoderadors, com són la participació emocional, la transformació d’entitats i organitzacions amb perspectiva feminista o la sobirania alimentària mitjançant la gestió integral de menjadors escolars ecològics.

M.Z.: Ulleres per esquerrans és un projecte encaminat a oferir formació des d’una perspectiva feminista i treballanti les noves masculinitats. La nostra és una iniciativa a quatre mans, i publiquem articles il·lustrats a la nostra web i oferim formacions presencials i en línia, especialment pensades per a educadors.

En què consisteix el projecte de gestió integral de menjador escolar ecològic?

A.M.: Des de l’any 2015 col·laborem amb l’associació de menjadors ecològics del Maresme, una xarxa que uneix productors d’aliments ecològics, proveïdors d’aliments de temporada i de proximitat del Baix Maresme, gestors de menjadors, AMPAs i escoles. La nostra intenció és que els infants i les seves famílies avancin vers una plena consciència alimentària.

Noves masculinitats, perspectiva feminista… Com valoreu la recepció dels plantejaments d’Ulleres per esquerrans per part dels joves i educadors amb els que treballeu?

M.Z.: La vivencialitat és un pilar fonamental de les nostres popostes, i com que connectem amb inquietuds molt personals de cadascú, els participants empatitzen ràpidament amb el discurs que transmetem. És molt gratificant obrir portes a noves maneres d’entomar la realitat!

Quina és la vostra relació amb l’escoltisme? Què us ha portat a la Jamborinada?

Som escoltes! Esberla l’hem fundat 5 escoltes que ens vam proposar emprendre en el món de l’educació en el lleure i la participació.