• Els escoltes i les guies interpel·len la societat durant l’acte central de la Jamborinada
  • “Estimem la natura, fem servei, aprenem i lluitem per canviar el que no ens agrada”. Els participants han elaborat col·lectivament el manifest que s’ha llegit com a colofó de la trobada
  • L’esdeveniment ha suposat la conclusió d’un intens cap de setmana en què més de 13.000 infants i joves han protagonitzat la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha celebrat mai a Catalunya

 

Tàrrega, 30 d’abril de 2017. La ciutat de Tàrrega ha estat aquest cap de setmana l’escenari de la Jamborinada, la trobada més gran d’escoltes i guies celebrada mai a Catalunya amb la participació de més de 13.000 infants i joves d’arreu del territori. El punt àlgid del dia ha estat marcat per l’Acte central, en què s’ha fet palesa la força del moviment escolta amb la lectura d’un manifest ple de compromisos que han llegit infants i joves en representació de tots agrupaments.

Els més de 13.000 infants i joves arribats d’arreu del territori han ocupat l’espai reservat per a l’Acte central de la Jamborinada tot distribuïnt-se per franges d’edat i dibuixant un mosaic dels colors que els representen: taronja, groc, blau, vermell i verd. L’Acte central ha donat pas al desenllaç de l’eix d’animació de la trobada, centrat en la inversió positiva del temps per millorar el món a través de petites accions.

El Martí, la Carlota, el Kotake, la Mariona i el Nil, els cinc personatges que han acompanyat els infants i joves al llarg del curs, han acomplert l’encàrrec que mesos enrere els va fer el Jambo, un explorador espacial. Així, han reunit una munió de persones compromeses per aturar el mal que corria per l’univers i que provocava que el temps per a invertir en accions positives s’esgotés. Per tal d’aconseguir aquest objectiu, calia posar en funcionament una màquina que només era possible activar mitjançant l’aportació d’accions positives per canviar el món en forma de llavors pel canvi. Aquestes accions han pres la forma de boles Nendo Dango, unes boles de llavors i argila que els participants havien elaborat prèviament a la Jamborinada i que seran emprades per a reforestar els boscos afectats pel gran incendi del Bruc i Òdena de l’any 2015.

Tot seguit, el manifest elaborat a partir de les aportacions de tots els escoltes i guies d’arreu del territori ha agafat el relleu a l’escena. Els mateixos infants i joves han estat els encarregats de llegir-lo per parts i de fer sentir així la seva veu per demostrar que volen deixar el món millor de com l’han trobat. En el text s’ha fet referència als trets que fan únics els escoltes i guies, com l’autenticitat, l’alegria, l’emoció, la màgia i el compromís.

Les reclamacions que s’hi han recollit van des de no fer servir tants cotxes i reciclar fins a rebutjar que el sistema capitalista condicioni la forma de viure dels ciutadans. També s’ha apel·lat a la necessitat de poder estudiar i treballar sense discriminació. En aquesta línia, s’ha remarcat que no agraden les diferències entre persones dins una societat jerarquitzada, s’ha dit ben fort ”No a la violència de gènere” i s’ha apostat per l’equitat en tots els sentits.

El manifest ha demanat un país més ric culturalment i també ha inclòs una part centrada en els conflictes i les desigualtats que existeixen actualment al món amb la demanda d’obrir les fronteres. Tot plegat, amb el fi d’entendre la diversitat com una font de riquesa per fer una societat millor i a favor de la igualtat.

Impressionat pel contingut del manifest, el Jambo ha demanat que, ara que s’ha posat en funcionament, aquesta maquinària no s’aturi. Així, ha instat els escoltes i guies a seguir-la alimentant “amb nous propòsits, amb implicació i compromís per deixar el món millor del que l’hem trobat’’.

Agraïment als caps i anunci d’una comissió de treball per a la normativa sobre el lleure

Després de la lectura del manifest ha estat el torn dels parlaments, que han començat per part de l’equip de coordinació de la Jamborinada. Marta Miarons, administradora general de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), ha remarcat el compromís que hi ha en el manifest que s’ha llegit i també ha traslladat l’agraïment als escoltes i guies participants. Així mateix, la presidenta de MEG, Núria Montanyà, ha posat èmfasi en els caps, a qui ha qualificat com a ‘’herois’’ per la tasca voluntària que fan cada setmana i cada dia pels agrupaments.

Seguidament, ha estat el torn dels càrrecs institucionals que han assistit a l’acte, entre els quals la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha anunciat la creació d’un grup de treball amb participació tant del moviment escolta i guia com del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, per a elaborar conjuntament un marc normatiu específic per a l’associacionisme educatiu. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha qualificat la Jamborinada com una ‘’experiència que romandrà en l’imaginari’’ de la ciutat i també n’ha valorat ‘“l’essència i l’ideari a l’hora de treballar per un món millor’’.

Per la seva part, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha manifestat ‘’l’orgull’’ que representen els escoltes i guies, per la seva tasca i contribució al país. Forcadell també ha fet una crida per fer arribar els caus a tots els racons del país i estendre així encara més la força del moviment escolta.

La cançó de la Jamborinada, ‘La força per moure el món’, dels Mandràgora Reggae,  ja convertida en himne, ha posat de peu a tota la multitud, que l’ha cantat a una sola veu amb els fulards a l’aire. Tot seguit, ‘L’hora dels adéus’ ha servit per a posar el punt final a un acte que ha fet història en l’escoltisme i el guiatge català.

Escoltisme i guiatge a Catalunya

L’escoltisme i el guiatge s’ha caracteritzat per ser un moviment educatiu d’avançada i de referència en l’àmbit pedagògic. Un moviment dinàmic amb una gran capacitat d’adaptació als canvis i a les necessitats de la societat en què vivim. Des de fa gairebé 90 anys, l’escoltisme i guiatge català ha desenvolupat la seva activitat de forma ininterrompuda, amb la superació de tots els embats de la història del nostre país.

Actualment, és reconegut per les organitzacions mundials escoltes i guies a través de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, que la formen tres associacions: Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

 

Per a més informació:
www.jamborinada.cat
facebook.com/Jamborinada
twitter.com/Jamborinada
instagram.com/Jamborinada

Contacte:
Joel Fortuny: 626 454 877
Anna Echeverria: 660 170 180
premsa@jamborinada.cat