L’acte central de la Jamborinada mostra la força del moviment escolta amb la lectura d’un manifest ple de compromisos que han llegit representants de diferents agrupaments.

Els més de 13.000 infants i joves han ocupat l’espai reservat per a l’Acte central de la Jamborinada tot distribuïnt-se per branques i dibuixant un mosaic de colors taronja, groc, blau, vermell i verd. Aquest ha estat el desenllaç de l’eix d’animació de la trobada: en Martí, la Carlota, el Kotake, la Mariona i el Nil han acomplert l’encàrrec que els va fer el Jambo mesos enrere i han reunit una munió de persones compromeses per aturar el mal que corria per l’univers i que provocava que el temps s’esgotés. Les boles Nendo Dango aportades pels participants han estat un element clau del punt àlgid de l’Acte central, ja que han servit per activar la maquinària que definitivament ha posat fi a aquesta amenaça.

Tot seguit, el manifest elaborat a partir de les aportacions de diferents escoltes i guies d’arreu del territori ha agafat el relleu a l’escena. Els mateixos infants i joves han estat els encarregats de llegir-lo per parts i fer sentir així la seva veu per demostrar que volem deixar el món millor de com l’hem trobat. En el text s’ha fet referència als trets que fan únics els escoltes i guies, com l’autenticitat, l’alegria, l’emoció, la màgia i el compromís.

De Castors i Llúdrigues a Truc, les reclamacions que s’hi han recollit van des de no fer servir tants cotxes i reciclar fins a rebutjar que el sistema capitalista condicioni la forma de viure dels ciutadans. També s’ha apel·lat a la necessitat de poder estudiar i treballar sense discriminació al món laboral. En aquesta línia, s’ha remarcat que no agraden les diferències entre persones dins una societat jerarquitzada, s’ha dit ben fort “No a la violència de gènere” i s’ha apostat per l’equitat en tots els sentits.

El manifest també ha inclòs una part centrada en els conflictes i les desigualtats que existeixen actualment al món i s’ha demanat, amb el lema “Open the borders!”, l’obertura de les fronteres. Tot plegat amb el fi d’entendre la diversitat com una font de riquesa per fer una societat millor i a favor de la igualtat.

Impressionat pel contingut del manifest, en Jambo ha demanat que aquesta maquinària no s’aturi, ara que s’ha posat en funcionament. Així, ha instat els escoltes i guies a seguir-la alimentant “amb nous propòsits, amb implicació i compromís per deixar el món millor del que l’hem trobat”.

Agraïment als caps i anunci d’una comissió de treball per a la normativa sobre el lleure

Després de la lectura del manifest ha estat el torn dels parlaments que han començat per part de l’entitat organitzadora de la Jamborinada, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). Marta Miarons, administradora general, ha remarcat el compromís que hi ha en el manifest que s’ha llegit i també ha traslladat l’agraïment als escoltes i guies participants. Així mateix, la comissària general de MEG, Núria Montanyà, ha posat èmfasi en els caps, a qui ha qualificat com a “herois” per la seva tasca voluntària que fan cada setmana i cada dia als agrupaments.

Seguidament, ha estat el torn dels càrrecs institucionals que han assistit a l’acte, entre els quals  la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha anunciat la creació d’un grup de treball amb participació del moviment escolta i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, per a elaborar conjuntament la normativa sobre el lleure. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha qualificat la Jamborinada com una “experiència que romandrà en l’imaginari” de la ciutat i també n’ha valorat la seva “essència i ideari alhora de treballar per un món millor”.

Per la seva part, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha manifestat “l’orgull” que representen els escoltes i guies per la seva tasca i contribució a la societat. Forcadell també ha fet una crida per fer arribar els caus a tots els racons del país i estendre així encara més la força del moviment escolta.

La cançó de la Jamborinada, “La força per moure el món”, de Mandràgora Reggae,  ja convertida en tot un himne, ha posat de peu a tota la multitud, que l’ha cantat a una sola veu amb fulards a l’aire de tots els escoltes i guies. Tot seguit,  “L’hora dels adéus” ha servit per posar el punt final a un acte que ha fet història en l’escoltisme i el guiatge català.