L’acte central de la Jamborinada mostra la força del moviment escolta amb la lectura d’un manifest ple de compromisos que han llegit representants de diferents agrupaments

Tàrrega ha reunit aquest cap de setmana més de 13.000 nins i nines d’entre 6 i 18 anys, provinents de les Balears, Catalunya i el País Valencià, a la Jamborinada, la trobada més gran d’escoltes i guies, que amb el lema «La força per moure el món» pretén prendre consciència sobre els valors que fomenta el moviment escolta. Durant les jornades, els joves, amb el suport d’un miler de voluntaris, han participat en més de dues-centes cinquanta activitats de temàtiques diferents que van des del medi ambient fins a la desigualtat o el consum. L’acte central s’ha fet aquest diumenge i ha consistit en una representació teatral i la lectura d’un manifest participatiu elaborat per les diferents agrupacions.

Els més de 13.000 infants i joves han ocupat l’espai reservat per a l’Acte central de la Jamborinada tot distribuïnt-se per branques i dibuixant un mosaic de colors taronja, groc, blau, vermell i verd.

S’ha llegit el manifest elaborat a partir de les aportacions de diferents escoltes i guies d’arreu del territori.

En el text s’ha fet referència als trets que fan únics els escoltes i guies, com l’autenticitat, l’alegria, l’emoció, la màgia i el compromís. Les reclamacions que s’hi han recollit van des de no fer servir tants cotxes i reciclar fins a rebutjar que el sistema capitalista condicioni la forma de viure dels ciutadans. També s’ha apel·lat a la necessitat de poder estudiar i treballar sense discriminació al món laboral. En aquesta línia, s’ha remarcat que no agraden les diferències entre persones dins una societat jerarquitzada, s’ha dit ben fort «No a la violència de gènere» i s’ha apostat per l’equitat en tots els sentits.

El manifest també ha inclòs una part centrada en els conflictes i les desigualtats que existeixen actualment al món i s’ha demanat, amb el lema «Open the borders!», l’obertura de les fronteres. Tot plegat amb el fi d’entendre la diversitat com una font de riquesa per fer una societat millor i a favor de la igualtat.

Agraïment als caps i anunci d’una comissió de treball per a la normativa sobre el lleure

Després de la lectura del manifest ha estat el torn dels parlaments que han començat per part de l’entitat organitzadora de la Jamborinada, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). Marta Miarons, administradora general, ha remarcat el compromís que hi ha en el manifest que s’ha llegit i també ha traslladat l’agraïment als escoltes i guies participants. Així mateix, la comissària general de MEG, Núria Montanyà, ha posat èmfasi en els caps, a qui ha qualificat com a «herois» per la seva tasca voluntària que fan cada setmana i cada dia als agrupaments.

 

Notícia publicada al Diari Balears el dia 01/05/17.