El Pau Ricart, l’il·lustrador dels personatges de la Jamborinada, la trobada d’escoltes i guies més gran feta mai a Catalunya, ens parla de com ha viscut aquesta experiència i de la seva trajectòria com a il·lustrador.

T’imaginaves la transcendència que tindrien els teus personatges a la Jamborinada?

Quan vaig entrar a treballar amb els personatges ja hi havia un llarg treball previ, el que denotava la importancia i la magnitud d’aquesta feina. Ha sigut un projecte on ha participat molta gent.

Al llarg d’aquest curs els personatges han arribat a totes les unitats dels agrupaments que han participat a la trobada i, per tant, molts infants i joves han ajudat a fer que aquests personatges agafessin força i guanyessin protagonisme dia a dia.

Cada personatge té un rol dins del grup d’edat dels infants i joves als què representa, quines premisses vas seguir per crear-los?

El treball de creació dels personatges per la Jamborinada és fruit d’un gran equip de treball que va definir les característiques de cada personatge en funció de l’edat del grup i de les activitats. Em van fer arribar una fitxa amb el nom, l’edat i una breu descripció.

Amb el Martí es va treballar el respecte al medi ambient; la Carlota representava la cultura popular i l’afició a la lectura; la Mariona treballava les desigualtats; el Kotake la resolució de conflictes, la multiculturalitat, l’autoestima i moviments socials, i el Nil el compromís social. A partir d’aquí vaig tenir llibertat absoluta per crear l’estil dels personatges, el seu aspecte físic i la seva personalitat, que es pot interpretar a partir del llenguatge no verbal.

Què has sentit en veure que els teus personatges s’han fet realitat a la trobada?

Ja des del primer dia sabia que aquest era un gran projecte. Els personatges es van començar a definir un any abans de la trobada i dia a dia anaven “creixent” i agafant personalitat. Va ser molt divertit veure com es relacionaven els personatges a través de les xarxes socials i com anaven aconseguint seguidors.

Quan vas començar a dibuixar?

Crec que mai he deixat de dibuixar. Recordo que de petit, al sortir a l’escola anava a fer classes de dibuix i pintura. També recordo que un professor de la universitat m’animava a dibuixar i a seguir investigant técniques. Sempre he portat una llibreta i un llapis a sobre per anotar idees o anar fent esboços de projectes. Tot i que profesionalment no em vaig atrevir fins molts anys més tard.

Quina ha estat la teva trajectòria com a il·lustrador?

Abans he comentat que sempre he dibuixat, pero no va ser fins molts anys després que em vaig atrevir a ensenyar els meus dibuixos i a complementar la meva professió de dissenyador amb la d’il·lustrador. Curiosament, la primera il·lustració que vaig fer de manera professional va ser per a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Em van demanar fer un llimac com a mascota per unes formacions, va agradar molt i a partir d’aleshores he anat fent varies il·lustracions.

Els darrers cinc anys he sigut professor d’il·lustració a una universitat d’Equador, on he pogut perfeccionar la base teòrica i pràctica d’aquesta professió.


Com t’inspires per crear un personatge?

Tota bona il·lustració ha de partir d’un concepte, d’una idea que li doni sentit. Un cop definida cal trobar el personatge que encaixi amb aquest concepte. Acostumo a fer diversos dibuixos fins que el personatge “em parla” i em diu que ja l’he trobat.

La meva filla Hana, de 8 anys, també m’ajuda molt. Ens seiem junts a dibuixar una mateixa idea i moltes vegades m’apropio d’algun concepte que ella ha treballat. Per exemple, els nassos dels personatges de la Jamborinada són idea d’ella.

Quin és el teu somni com a il·lustrador?

Com a il·lustrador he treballat creant personatges o elements que acompanyen cartells o triptics, sempre com a complement del disseny gràfic. M’agradaria treballar llibres álbum.

Quins són els treballs més destacats?

A part dels personatges de la Jamborinada, estic molt content de la feina que vaig fer en la creació d’un llibre ABCdari d’una llengua indígena d’Equador. Va ser un projecte que va guanyar una beca del Ministeri de Cultura de l‘Equador, el qual em va permetre investigar la cultura i tradicions ancestrals.

On podem trobar més info sobre la teva obra?

Al meu blog vaig publicant les feiens i els projectes personals més destacats. També utilitzo Instagram com a plataforma per donar-me a coneixer.

Entrevista publicada prèviament a Xarxanet.org.